Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες τείνουν στο συμπέρασμα πως οι ενήλικοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν το ζωικό γάλα κυρίως λόγω της απουσίας του ενζύμου λακτάσης από τον οργανισμό, το οποίο είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης του γάλακτος, αλλά και για άλλους λόγους όπως ισχυρές ενδείξεις δημιουργίας φλεγμονών εξ αιτίας των γαλακτοκομικών. Πόσο δύσκολο είναι όμως να στερηθεί κανείς το γάλα στην καθημερινότητά του και να μη βάλει λίγο γαλατάκι στον καφέ του ή στο πρωινό του γεύμα! Για το λόγο αυτό τα φυτικά ροφήματα αποτελούν την ιδανική εναλλακτική στη διατροφή σου κυρίως γιατί δεν έχουν καθόλου λακτόζη αλλά παρουσιάζουν κι επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες.
Τα φυτικά ροφήματα παρασκευάζονται από σκόνες δημητριακών (βρώμη, ξηρούς καρπούς ή όσπρια όπως η σόγια) και είναι πολύ εύπεπτα. Το καθένα από αυτά έχει τα δικά του δυνατά σημεία με κοινό τους πλεονέκτημα τα καλά λιπαρά οξέα που είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό αν και υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα ως προς την μακροθρεπτική τους ανάλυση. Αναλυτικότερα αυτές είναι οι ιδιότητες τεσσάρων εκ των δημοφιλέστερων:
-
Γάλα σόγιας: Υπερέχει έναντι των υπολοίπων φυτικών ροφημάτων λόγω του ποσοστού πρωτεΐνης που περιέχει το οποίο αγγίζει τα επίπεδα του ζωικού γάλακτος. Ωστόσο το ρόφημα σόγιας περιέχει και ισοφλαβόνες, ουσίες που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, οπότε καλό είναι να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για την αποφυγή ορμονικών διαταραχών.
-
Γάλα αμυγδάλου: Πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά φτωχό σε πρωτεΐνες.
-
Γάλα φουντουκιού: Περιέχει καλή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α αλλά είναι κι αυτό φτωχό σε πρωτεΐνες.
-
Γάλα βρώμης: Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και καλά λιπαρά οξέα με το ίδιο μειονέκτημα όπως τα προηγούμενα δύο ροφήματα, δηλαδή δεν περιέχει επάρκεια πρωτεϊνών.
Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να στερηθείς το γάλα στην καθημερινότητά σου αρκεί να το αντικαταστήσεις με κάποια από τις φυτικές εναλλακτικές του για καλύτερη πέψη, μεταβολική και οργανική υγεία.